Jika pada masa ini manusia sudah ‘dibelai’ dengan pelbagai teknologi canggih, maka sudah tentu pada masa hadapan teknologi akan lebih bertambah canggih serta dipenuhi dengan teknologi digital sehinggakan segala urusan harian dapat berjalan dengan lebih cepat dan pantas. Walaubagaimanapun, era digital masih belum menjadi satu kenyataan pada masa sekarang jika kita hanya mampu membayangkannya sahaja.

Baru-baru ini, pihak Microsoft telah menyiarkan satu video berkonsepkan teknologi masa depan dimana program yang dicipta sememangnya dinanti-nantikan oleh masyarakat dunia. Hal ini kerana, program yang dicipta hampir sama dengan teknologi seperti di dalam cerita Iron Man dan juga Avengers yang berkonsepkan hologram. Selain itu, Samsung juga tidak terkecuali dalam mengejar arus teknologi baru. Mereka menggunakan konsep Life and Style sebagai strategi pemasaran. Konsep teknologi ini dikatakan dapat meningkatkan taraf kehidupan manusia pada masa hadapan. Malahan, kini Samsung semakin maju kehadapan selaras dengan kemajuan teknologi dan sentiasa memenuhi keinginan dan impian setiap masyarakat di dunia yang menginginkan sesuatu yang dapat memudahkan kehidupan mereka.

Oleh yang demikian, tidak kiralah apapun strategi pemasaran yang digunakan oleh syarikat teknologi untuk meningkatkan keuntungan mereka, yang pastinya kebanyakan masyarakat yang cintakan teknologi sudah tentunya ternanti-nanti akan kemunculan produk-produk teknologi terkini di pasaran. Hal ini terbukti apabila produk-produk teknologi terkini yang dihasilkan sentiasa mendapat sambutan yang baik  daripada mereka yang cintakan barangan berteknologi dan canggih.

Rujukan:

1) http://kabarit.com/2011/10/gambaran-teknologi-masa-depan-versi-microsoft/

2) http://futuretechnologytrends.com/

Advertisements

About newtech4comm

Blog ini disediakan oleh kami yang merupakan pelajar Sains Sosial bagi memenuhi tugasan subjek "New Technologies of Human Communication". Kami akan mencuba untuk merungkai dan mengkaji permasalahan berkenaan teknologi terkini yang memberi kesan terhadap komunikasi dan juga masyarakat serta banyak lagi berkenaan dengan media-media baru yang muncul pada zaman yang serba moden ini dan kaitannya dengan masyarakat. Terima kasih kerana singgah dan membaca serta mengikuti kami. :)

One response »

  1. i cant denied it! it’s a good post

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s